Protinių dantų rovimas

protiniu dantu rovimas

Protiniai dantys išdygsta paskutiniai – apie 17-25 gyvenimo metus. Būtent dėl to jiems ir prigijo toks pavadinimas, nors odontologai šiuos dantis vadina trečiaisiais krūminiais arba aštuntaisiais, skaičiuojant pagal dantų lanką. Ir vos tik pajutę, kad danteną rėžia viršūnė, iš karto galvojame, kad laukia protinių dantų rovimas. Bet ar tikrai visada tai yra būtina? Kviečiame sužinoti apie šiuos dantis daugiau.

Kokia protinių dantų rovimo kaina?

Vieno protinio danties rovimas

Nuo 80 €

Registruotis vizitui

Kuo ypatingi protiniai dantys?

Išaugę protiniai dantys nesiskiria nuo kitų krūminių dantų, tačiau ypatingas jų augimas. Jau vien tai, kad šie dantys dygsta vėlesniame amžiuje – neįprasta. Protinių dantų yra keturi, tačiau kai kuriems išdygsta vos vienas ar du, o kai kurie žmonės net neturi šių dantų užuomazgų.

Visa tai paaiškina evoliucija – mūsų protėviai valgė daug neapdoroto ir sunkiai kramtomo maisto. Šiandien galime maitintis kaip patinka, tad tretieji krūminiai dantys tikrai nėra būtini kramtymo funkcijai. Tiesą sakant, šiems dantims žmogaus žandikaulyje paprasčiausiai nebeliko vietos, todėl augdami jie gali sukelti nemažai problemų.

Kas yra retinuoti protiniai dantys?

retenuoti dantys

Apsilankymo pas odontologą metu tikriausiai išgirsite šį terminą, kuris reiškia, kad dantys negali išdygti iki galo, kitaip sakant, yra „įstrigę“ dantenoje. Taip nutinka dėl vietos stokos žandikaulyje. Skiriami du retinacijos laipsniai: kai dantis dalinai yra išorėje ir kai jis yra susiformavęs, tačiau padengtas audiniais ir išorėje visiškai nematomas. Tikrai gali nutikti taip, kad protinio danties visiškai nejaučiate, tačiau jis yra „pasislėpęs“!

Retinuotus dantis dažniausiai siūloma šalinti. Augdami jie stumia aplinkinius audinius ir dantis, tad gali kilti įvairių problemų. Laiku neatliktas protinių dantų rovimas gali būti dantų ar sąkandžio kreivumo priežastis, retinuoti dantys gali sukelti uždegimą (perikoronaritą, trišakio nervo), sudaryti vadinamąją „kišenę“, kurioje kaupiasi ir genda maisto likučiai, būti cistos susidarymo priežastimi.

Ar protinių dantų rovimas būtinas?

protiniu dantu rovimo simptomai

Šiuo klausimu nesutaria nei pacientai, nei odontologai, tačiau kiekvieną atvejį reikia vertinti individualiai. Retinuotų protinių dantų rovimas yra puiki prevencija, be to, jie ar šiaip ar taip yra probleminiai ir vargiai geba atlikti kramtymo funkciją (priklausomai nuo retinacijos laipsnio ir padėties).

Protinius dantis sunku išvalyti ir prižiūrėti, todėl ant jų kaupiasi apnašos, o tai lemia ėduonies susidarymą. Tai viena didžiausių problemų, nes genda ne tik protinis dantis, gali nukentėti ir šalia esantis krūminis. Antra vertus, protinius dantis taip pat galima taisyti, taip pailginamas jų gyvavimo laikas. Tai itin svarbu situacijose, kai pacientas susiduria su dantų praradimu – tokiais atvejais protinis dantis gali būti panaudotas kramtymo funkcijai atkurti, prie jo gali būti tvirtinamas dalinis protezas.

Įvertinti paciento krūminių dantų situaciją odontologams padeda panoraminės nuotraukos. Vis dėlto yra keletas atvejų, kai rekomenduojama protinius dantis šalinti:

  • Dantys nefunkcionuoja, yra pažeisti;
  • Dantims reikalingas gydymas, tačiau dėl jų padėties jis nėra įmanomas;
  • Retinuoti dantys sukelia pasikartojančius uždegimus;
  • Dygdami dantys griauna sąkandį;
  • Kramtant dėl netaisyklingos protinių dantų padėties traumuojama gleivinė;
  • Susidarius vadinamajai „kišenei“, kurioje kaupiasi maisto likučiai;
  • Kai prie retinuoto danties yra susidariusi cista.

Jei susidūrėte su viena iš šių situacijų ar turite retinuotų dantų, būtina skubi konsultacija. Bėgant laikui protinių dantų šaknys tvirtėja, o tai apsunkina rovimą. Dėl to rekomenduojama šalintinus dantis rauti paauglystės pabaigoje, kol jie dar nėra visiškai susiformavę – taip išvengiama komplikacijų, daroma mažesnė žala organizmui.

Ar protinių dantų rovimas skausmingas?

Nors pats protinių dantų rovimas yra gana sudėtinga procedūra odontologui, pacientui ją siekiama padaryti kuo lengvesne. Protiniai dantys gali būti pašalinami po vieną, tam naudojama vietinė nejautra, nuskausminamieji. Šalinant stipriai retinuotus dantis ar visus keturis protinius dantis iš karto, dažniausiai yra planuojama operacija, kuriai naudojama nejautra. Abiejų procedūrų atveju pacientas susiduria tik su minimaliu skausmu, o diskomfortas tęsiasi keletą dienų.

Labai svarbu, kad po rovimo būtų itin gerai prižiūrima burnos higiena. Gleivinė ir dantenos greitai gyja, o atidus rūpestis padeda greičiau pamiršti apie buvusią procedūrą. Apskritai, galima pajuokauti, kad protiniai dantys dygdami pacientams sukelia daugiau skausmo, nei jų pašalinimas, tad šių dantų rovimo tikrai nereikia bijoti.

Registruotis vizitui